انواع رنگ خودرو کدام ها هستند و چگونه می توانیم آنها را از هم تشخیص دهیم؟ شناخت انواع رنگ اتومبیل هم برای افراد فنی که در کسب و کار رنگ آمیزی خودرو فعالیت دارند؛ و هم برای کاربران شخصی که به دنبال استفاده از بهترین رنگ خودرو هستند، اهمیت دارد.
در حال حاضر طیف وسیعی از انواع رنگ ها برای رنگ آمیزی خودروهای امروزی به کار گرفته می شود. حتی رنگ های سفیدی که به نظر خیلی ساده می رسند، تنوع قابل توجهی داشته و با کد رنگ های مختلفی شاهد استفاده از آن در خودروسازی هستیم. وقتی نوبت به ترمیم یا تعویض رنگ خودرو می رسد، انتخاب یکی از انواع رنگ خودرو اهمیت چند برابری پیدا می کند. خیلی از کاربران در این مواقع همه چیز را به دست رنگ کار می سپارند. اما با کمی اطلاعات شما نیز می توانید در انتخاب بهترین رنگ برای خودرو خود اقدام کنید.
در این مقاله سعی کرده ایم تا تمام اطلاعات لازم درباره انواع رنگ ماشین و ویژگی های آنها را در اختیار شما قرار دهیم. برای دارندگان هر خودرویی چه داخلی و چه خارجی و افراد فنی داشتن این اطلاعات لازم و ضروری خواهد بود.
رنگ خودرو چیست؟
رنگ خودرو از لایه های بسیار مختلفی تشکیل شده است. خودروسازان خودروهای تولیدی خود را در چندین لایه پشت سر هم رنگ می نمایند تا مقاومت قابل توجهی برای آن ایجاد کنند. از این رو رنگ خودرو همان رنگی نیست که شما در ظاهر مشاهده می کنید.
در زیر لایه اصلی رنگ چندین لای دیگر نقش بسته اند که هر یک وظایف خاص خود را دارند. در ادامه با معرفی ساختار هر یک از انواع رنگ خودرو شناخت بهتری نسبت به این رنگ ها پیدا خواهید نمود.
مواد تشکیل دهنده انواع رنگ اتومبیل
همان طور که اشاره کردیم، رنگ آمیزی خودرو در چندین لایه مختلف انجام می شود. نوع رنگ انتخاب شده برای هر یک از این لایه ها نیز، می توانند با هم تفاوت هایی داشته باشد. به صورت کلی انواع رنگ اتومبیل از سه ماده اولیه مهم و اصلی تشکیل می شوند. رزین ها، پیگمان ها و حلال ها سه ماده اولیه و اصلی تشکیل دهنده رنگ خودرو هستند. هر یک از این عناصر وظیفه خاصی در این رنگ ها به عهده داشته و ویژگی منحصر به فردی را نیز به آن اضافه می کنند.
- رزین در انواع رنگ ماشین نقش ماده چسبنده را به عهده داشته و باعث بالا رفتن میزان چسبندگی رنگ در بدنه خودرو می شود.
- پیگمان که حالت پودری شکل دارد، رنگدانه های اصلی رنگ را تشکیل نی دهند که برای انواع رنگ ها متفاوت است.
- در نهایت حلال نیز برای ملایم تر کردن و کاهش ویسکوزیته رنگ در آن استفاده می گردد.
ویژگی های انواع رنگ ماشین
رنگ مورد استفاده برای رنگ آمیزی خودرو باید شرایط خاص خودش را داشته باشد. این رنگ ها با توجه به ساختار و تعداد لایه ها و هم چنین مواد به کار رفته در تولید آنها دارای ویژگی های مختلفی هستند. از این رو ویژگی هایی که در ادامه با هم بررسی می کنیم، مجموعه ای از ویژگی هایی هستند، که می توانید در انواع رنگ اتومبیل انتظار داشته باشید:
- ممانعت در برابر ایجاد خط و خش از مهم ترین ویژگی های لازم برای رنگ خودرو است.
- نشان ندادن خط و خشی را نیز می توان یک مزیت بزرگ برای آنها دانست.
- درخشندگی بالا
- پوشش بالا
- چسبندگی
- مقاومت در برابر اشعه خورشید
دسته بندی انواع رنگ خودرو
انواع رنگ اتومبیل در دسته بندی های مختلفی قرار می گیرند. این دسته بندی های بیشتر به لحاظ جنس و ویژگی هایی ساختاری موجود در این رنگ ها تعیین شده است.
ترکیبات به کار گرفته شده در هر یک از این رنگ ها و هم چنین ویژگی هایی که استفاده از آنها می تواند روی بدنه خودرو ایجاد نماید، از اصلی ترین وجه تمایزهای آنها است. در ادامه با تشریح هر یک از انواع رنگ خودرو شناخت بهتری نسبت به این رنگ ها برای شما ایجاد خواهیم نمود.
۱. رنگ روغنی خودرو
دسته دیگری از انواع رنگ ماشین رنگ های روغنی هستند که سابقه استفاده از آنها برای رنگ آمیزی خورد و به سال های بسیار دور بر می گردد.
در هنگام خرید رنگ روغنی اتومبیلی باید توجه داشته باشید که این دسته از انواع رنگ اتومبیل از دو لایه تشکیل شده است. یک لایه به عنوان آستر که نقش پرایمر را دارد و یک لایه نیز به عنوان رنگ اصلی که در بدنه خودرو ظاهر می شود.
۲. رنگ های ساده
بیشتر خودرو ها به غیر از ماشین های گران قیمت و لوکس معمولا در رنگ های ساده و بدون هزینه مانند سفید ، قرمز ، آبی یا مشکی در بازار موجود هستند و به فروش می رسند.
رنگ های ساده به صورت یک لایه معمولی بر روی بدنه خودرو استفاده می شود. این نوع رنگ کارایی خیلی بالایی نداشته اما با توجه به مشخصاتی که دارد، باعث زیباتر شدن بدنه خودرو شده و حتی آن را از خط و خش های احتمالی نیز حفظ می نماید.
نقاط مثبت
-
- مزیت اصلی رنگ خودرو ساده نیز قیمت پایین و مقرون به صرفه آن است.
- چندین مزیت برای نگهداری آن ها وجود دارد؛ خراش هایی که روی این رنگ ایجاد می شود با یک ابزار ساده که در لوازم تعمیراتی موجود است حل می شود و هزینه زیادی نیز ندارد. با کمترین هزینه و همین طور کوتاه ترین زمان ممکن از خسارت های جدی تر می توان جلوگیری کرد.
نقاط منفی
-
- از آن جایی که قیمت پایینی دارند و همین طور به سادگی استفاده می شوند ، در نهایت خروجی اتمام رنگ اتومبیل شبیه پوست پرتقال به نظر می رسد که طی بررسی های دقیق از نزدیک خیلی ایده آل نیست.
- پالت رنگی این مدل نیز بیشتر در چهار رنگ سفید ، قرمز ، آبی و سیاه خلاصه می شود که کمی کسل کننده است.
۳. لاک اکریلیک
رنگ لاکی بین انواع رنگ خودرو جزو اولین ها به شمار می رود و برای چندین سال تنها رنگ ماشینی بود که مورد استفاده قرار می گرفت.
نقاط مثبت
-
- به راحتی قابل استفاده است و همچنین براقیت بالایی نیز دارد.
نقاط منفی
-
- این نوع رنگ دوام بالایی ندارد و به سرعت محو می شود ، به ویژه اگر در معرض اشعه ماورا بنفش قرار بگیرد.
- تاثیرات زیست محیطی مخربی نیز دارد که استفاده از آن در بعضی از کشور ها غیر قانونی محسوب می شود.
۴. رنگ متالیک خودرو
نوع دیگری از انواع رنگ خودرو رنگ متالیک است که نسبت به رنگ های روغنی جدیدتر و به روزتر هستند. این دسته از رنگ های خودرو به جای دو لایه از سه لایه اصلی تشکیل شده اند.
علاوه بر دو لایه رنگ اصلی و آستر، لایه سومی با عنوان کیلر محافظ نیز در آنها وجود دارد. این لایه در بالاترین سطح قرار گرفته و نقش اصلی آن محافظت از رنگدانه های موجود در رنگ اصلی است. باعث بالا رفتن دوام و ماندگاری رنگ اصلی شده و زیبایی آن را چند برابر بیشتر می نماید.
رنگ متالیک خودرو از نظر ساختار به رنگ ساده شباهت دارد. این دسته از رنگ خودرو در واقع با اضافه شدن مقداری پودر فلز مانند براده های آلومینیوم به رنگ ساده به وجود می آید. خط و خش ها در این دسته از رنگ ها اصلا قابل تشخیص نیستند و از این جهت استفاده از آنها در بسیاری از خودروهای امروزی رایج شده است.
نقاط مثبت
-
- آسیب دیدن این رنگ بسیار جزئی است به طوری که نسبت به رنگ های ساده بیشتر قابلیت پنهان شدن دارند و خیلی نمایان نیستند.
- به شرط تمیز نگه داشتن ، انواع رنگ متالیک از رنگ های ساده نگهداری آسان تری دارند.
نقاط منفی
-
- اگر بدنه ماشین آسیب ببیند و قسمتی از رنگ آن بپرد ، تطبیق مناسب رنگ متالیک دشوارتر خواهد بود ، به طوری که حتی مراکز تعمیرات حرفه ای نیز نمی توانند این نوع رنگ را تطبیق دهند.
۵. رنگ های براق
به جای استفاده از ذرات فلزی ، رنگ های براق با کریستال های سرامیکی ساخته می شوند که فقط انعکاس نور را انجام نمی دهند ، بلکه نور را نیز می شکنند.
سطح کار پس از اتمام رنگ به رنگ های مختلفی تقسیم می شود چرا که با عبور مقداری نور و کاهش سرعت هنگام عبور درخششی به وجود می آید که بسته به نگاه شما به ماشین تغییر می کند.
نقاط مثبت
-
- رنگ های براق می توانند در پنهان سازی آسیب های روی بدنه تاثیرگذار باشند و تا حدی آسیب های کوچک و جزئی را پوشش دهند.
- خروجی کار واقعا منحصر به فرد است.
نقاط منفی
-
- رنگ های براق ارزان نیستند ، البته طبیعی است چرا که برای خاص بودن قطعا باید هزینه کرد.
- جلب توجه زیادی دارند ، بنابراین اگر از آن دسته افراد هستید که دوست ندارید نگاه ها به سمت ماشین شما جلب شود ، این نوع رنگ مناسب ماشینتان نخواهد بود.
- جایگزین کردن این رنگ با سایر انواع رنگ اتومبیل دشوار است ، بنابراین هر نوع آسیب به آن می تواند زمان و هزینه زیادی برایتان متحمل شود.
۶. رنگ های مات و کدر
دسته دیگری از انواع رنگ خودرو رنگ های مات و کدر هستند که به نسبت دسته قبلی شرایط بهتری از نظر کیفیت و ساختار دارند. پوشش اپوکسی و پی وی سی در این نوع از رنگ ها استفاده شده و دوام بسیار بالایی نیز برای آنها ایجاد نموده است. پوشش بسیار بالایی دارند و ظاهر بسیار زیبایی را نیز برای هر خودرویی به وجود می آورند. اما به نسبت قیمت در مقایسه با انواع رنگ ساده بسیار گران تر هستند.
نادرترین نوع رنگ مات بیشتر در دسته خاکستری یا مشکی قرار می گیرد که قطعا برای هر ماشینی ظاهری عالی و خاص به همراه دارد. رنگ نهایی کار از انعکاس پوشش نهایی شفاف جلوگیری می کند که با این شرایط رنگ خودرو یکنواخت و حتی مبهم به نظر می رسد. در واقع به همین دلایل این نوع از انواع رنگ خودرو محبوبیت زیادی پیدا کرده است.
نقاط مثبت
-
- خیره کنندگی و نفوذ غیر قابل انکاری دارد.
نقاط منفی
-
- آسیب به این نوع رنگ بیشتر از انواع دیگر خود را نشان می دهد.
- نگهداری و مراقبت از آن دشوار است. پولیش رنگ مات با صیقل سایشی معمولی می تواند لکه های براق روی ماشین شما ایجاد کند.
۷. رنگ فوری (سلولزی) خودرو
یکی از انواع رنگ خودرو که کاربرد زیادی هم در رنگ آمیزی آن دارد، رنگ فوری یا سلولزی اتومبیل است. این رنگ معمولا به عنوان رنگ نهایی و لایه رویه برای خودرو ها استفاده می شود. این دسته بندی از انواع رنگ ماشین بر پایه های مختلفی ساخته می شود.
پایه رزین آلکید و نیترات سلولزی را می توان از رایج ترین ترکیبات برای تولید رنگ فوری خودرو دانست.
مزیت ها، ویژگی ها و کاربردهای رنگ فوری
-
- این رنگ دوام و ماندگاری فوق العاده زیادی دارد.
- مقاومت بالا در برابر نور خورشید و اشعه UV آن یکی از مهم ترین مزیت ها و ویژگی ها برای آن محسوب می شود.
- مقاومت در برابر حرارت را نیز می توان یکی از مزیت های جذاب رنگ فوری خودرو دانست.
- هم چنین این رنگ در برابر عوامل مخرب جوی نیز مقاومت و استحکام بالایی دارد.
- هم چنین مقاومت در برابر کدر شدگی و تغییر رنگ در شرایط مختلف را نیز می توان یکی از ویژگی های اصلی این نوع از انواع رنگ اتومبیل دانست.
- برای شناسایی این رنگ نیز می توانید به براقیت بالا و هم چنین چسبندگی بالای آن در زمان استفاده دقت داشته باشید.
۸. رنگ بیس کوت خودرو
یکی دیگر از دسته بندی ها در انواع رنگ ماشین رنگ های بیس کوت هستند. این دسته از رنگ ها معمولا به عنوان لایه میانی استفاده می شوند. دز خرید رنگ بیس کوت باید بدانید، رنگ های بیس کوت با ترکیبات مختلفی تولید می شود که همین ترکیبات مختلف باعث ایجاد ویژگی های مختلفی نیز برای آنها شده است.
پایه اصلی آنها رزین پلی استر است و در ترکیبات شیمیایی آن می تواند موادی اعم از سیراتلیک، مالتی افکت، مواد معدنی و آلی و … را مشاهده نمود.
مزیت ها، ویژگی ها و کاربردهای رنگ بیس کوت
-
- پوشش مناسب یکی از ویژگی های اصلی این نوع رنگ خودرو است که می تواند برای خودروها اهمیت بسیار زیادی داشته باشد.
- خشک شدن سریع در زمان رنگ آمیزی را نیز می توان یک مزیت بزرگ برای آن دانست.
- تنوع بالا در فام رنگ بیس کوت نیز باعث شده تا بتوان آن را با رنگ های مختلفی ترکیب کرد.
- استفاده و به کار گیری این رنگ بسیار ساده است و به راحتی می توان از آن در صنایع مختلفی اعم از خودروسازی استفاده نمود.
۹. رنگ دو جزئی خودرو (پلی اورتان یا رنگ ۲۱)
یکی دیگر از انواع رنگ اتومبیل رنگ دو جزئی خودرو است. رنگ دو جزئی خودرو که با عنوان دو جزئی سری ۲۱ نیز شناخته می شود، بر پایه آکریلیک پلی اورتان است.
مزیت ها، ویژگی ها و کاربردهای رنگ دو جزئی خودرو
-
- این رنگ به دلیل کیفیتی که دارد، به صورت دقیق به جای کد رنگ های فابریک خودرو قابل استفاده است.
- خواص فیزیکی و ویژگی های این رنگ به صورت مستقیم به مادر رنگ ۲۱ مورد استفاده برای تولید آن باز می گردد.
- نحوه استفاده از آن برای رنگ آمیزی خودرو نیز به شرایط مختلف بستگی دارد.
۱۰. رنگ صدفی خودرو
دسته دیگری از انواع رنگ خودرو که احتمالاً با نام آنها آشنا هستید، رنگ های صدفی هستند. این دسته از رنگ ها نیز مشابه با رنگ های متالیک با اضافه کردن پودر فلز و آهن به رنگ های ساده تولید می شوند.
نقاط مثبت
-
- دارای زیبایی و درخشندگی بالایی نیز هستند.
- در خودروهای خارجی مدرن شاهد استفاده از این دسته از رنگ های خودرو هستیم.
نقاط منفی
-
- از جمله گران ترین و پرهزینه ترین انواع رنگ ها برای خودرو ها محسوب می شوند.
کلام آخر
شاید تا قبل خواندن این مقاله با خودتان فکر می کردید که که انتخاب رنگ اتومبیلی کار نسبتا ساده ای است و رنگ کردن خودرو نیز می تواند خیلی هیجان انگیز باشد ، اما اینطور نیست، انتخاب رنگ بین گزینه های زیادی که پیش رو است می تواند آدم را کلافه کند. اگر می خواهید برای ماشین خود یک رنگ جدید انتخاب کنید یا برای اصلاح رنگ یک خودرو به متخصص این حوزه تبدیل شوید ، ما با بررسی انواع رنگ اتومبیل در این مطلب به شما کمک کردیم که بتوانید بهتر در این مورد تصمیم بگیرید.
یک پاسخ
سپاس فراوان از بابت تهیه این مطالب آموزشی و مفید
💚💚💚💚💙💙💙💙