رنگ ها از جمله محصولاتی هستند که در هر صنعتی از آنها استفاده می شود. جالب است بدانید که با وجود این میزان کاربرد و تنوع بالا در رنگ ها، به دلیل استفاده از ترکیبات مختلف هر کدام از آنها ویژگی های خاص خود را دارند. برای مثال انواع رنگ سوله و انواع رنگ مورد استفاده برای نقاشی دیوارهای خانه هر چند ممکن است از نظر ظاهری شبیه به هم باشند، اما از نظر ویژگی ها و ترکیبات به کار گرفته شده در خود تفاوت های زیادی با هم دارند.
برای کسانی که کسب و کار آنها با رنگ ها در ارتباط است و به نوعی برای خدمات رسانی خود نیاز به استفاده از این تنوع بالای رنگی دارد، بایستی شناخت کافی در ترکیبات و ویژگی های آنها به وجود آید. بدون این شناخت عملا امکان استفاده بهینه از رنگ ها وجود نخواهد داشت.
در این مقاله سعی داریم تا با معرفی انواع رنگ سوله و هم چنین بررسی نکات مربوط به شیوه رنگ کردن سوله, به صورت کامل این رنگ را به شما عزیزان معرفی کنیم. استفاده از محتویات این مقاله برای تمام کسانی که به نوعی نیاز به رنگ آمیزی سوله ها دارند، ضروری خواهد بود.
چرا سوله ها نیاز به رنگ آمیزی دارند؟
قبل از معرفی انواع رنگ سوله و هم چنین بررسی ویژگی ها و مشخصات مربوط به رنگ مخصوص سوله لازم است تا یک نکته بسیار مهم را با شما درباره این رنگ ها در میان بگذاریم.
خیلی از کاربران غیر متخصص بر این عقیده هستند که رنگ آمیزی تنها جنبه زیبایی داشته و رنگ ها برای زیباتر کردن محیط پیرامون ما تولید می شوند.
البته زیبایی و ایجاد محیط منظم تر از جمله مزیت ها و کاربردهای اصلی هر نوع رنگی است که این ویژگی تنها مختص رنگ مخصوص سوله هم نخواهد بود. اما رنگ ها در هر جایی که استفاده می شوند، کاربردها و مزیت های دیگری نیز با خود به همراه دارند.
- ایجاد محیط بهداشتی تر بالاتر بردن مقاومت سطح رنگ پذیر در برابر عوامل مخرب محیطی اعم از رطوبت و زنگ زدگی و خوردگی
- ایجاد استحکام بالا
امکان شستشوی و تمیز کاری راحت تر و ده ها مزیت دیگر که می توان برای هر رنگی در هر مکانی به آنها اشاره کرد. انواع رنگ صنعتی سوله نیز شرایط مشابهی داشته و در کنار بحث زیبایی برای بالاتر بردن مقاومت اسکلت فلزی سوله های صنعتی در برابر عوامل مخرب محیطی نیز کاربرد دارند. لازم است تا سوله ها رنگ آمیزی شوند تا:
- کمتر نیاز به تعمیر آنها داشته باشیم.
- طول عمر اسکلت فلزی سوله ها افزایش یابد.
- مقاومت و استحکام سوله بالاتر برود.
- فلزات در برخورد با رطوبت و هوا دچار زنگ زدگی نشوند.
- مانعی برای فرایند اکسایش نیز وجود داشته باشد.
- هم چنین بالا بودن مقاومت سوله در برابر نیروهای طبیعی مانند زلزله به مرور زمان حفظ شود.
رنگ سوله ای چیست؟
رنگ سوله ای چیست و چرا به این رنگ، رنگ مخصوص سوله اطلاق می شود؟ انواع رنگ سوله در واقع رنگ هایی بر پایه رزین ها، آلکید ها و البته پیگمنت های زینک کرومات و زینک فسفات هستند که داری خاصیت های ضد خوردگی بوده و قرار است مقاومت اسکلت فلزی سوله ها را در برابر عوامل موثر بر فرسایش و خوردگی بالاتر ببرند.
انواع رنگ صنعتی سوله در واقع در گروه رنگ های پوششی قرار می گیرند. پوششی بودن به این به این معنی است که قرار است ب عنوان یک آستر در برابر خوردگی و سایر عوامل مخرب بر اسکلت فلزی عمل نماید.
وجود رطوبت بالای محیطی یا بارش زیاد باران در مناطق پربارش و هم چنین تابش مستقیم نور خورشید را می توان سه عامل اصلی تخریب اسکلت فلزی سوله ها در نظر گرفت.
در این مواقع است مکه اهمیت استفاده از انواع رنگ سوله را درک خواهید کرد. رنگ مخصوص سوله باید دارای ترکیباتی باشد که در برابر چنین عوامل مخربی کامل مقاوم و ایمن هستند. در ادامه ترکیبات مورد نیاز برای رنگ مخصوص سوله را با هم مرور خواهیم نمود.
ترکیبات مورد استفاده در انواع رنگ سوله
در بند قبل سعی کردیم تا پاسخ مناسبی برای پرسش رنگ سوله چیست در اختیار شما قرار دهیم. اگر بند قبل را به خوبی مطالعه کرده باشید، اکنون خیلی ساده باید درک کرده باشید که انواع رنگ سوله با ترکیبات مختلفی ساخته و تولید می شوند.
این رنگ ها بنا به شرایط مختلف تولید و نوع کاربری که دارند، دارای ترکیبات مختلفی هستند. به همین دلیل حتی انتخاب رنگ مخصوص سوله از میان رنگ های مختلف تولید شده برای این منظور نیز چالش های خاص خود را داشته و باید به آن دقت لازم را داشته باشید. در غیر این صورت ممکن است از رنگ اشتباهی در مکان اشتباهی استفاده کنید.
به صورت کلی از ترکیبات زیر برای تولید انواع رنگ صنعتی سوله استفاده می شود:
- زینک فسفات
- زینک کرومات
- پرایمرها
- وینیل ها
- آلکیدها
- اپوکسی و پلی اورتان
این ترکیبات در لایه های مختلف در رنگ سوله مورد استفاده قرار می گیرند. لایه های اصلی این رنگ ها رنگدانه ها یا پیگمنت ها، مواد چسبنده یا بایندرها و حلال ها هستند.
انواع رنگ سوله کدام ها هستند؟
رنگ اسکلت فلزی سوله در انواع مختلفی تولید می شود. در این بخش با معرفی انواع رنگ مخصوص سوله شما را با تنوع بالای این رنگ ها آشنا خواهیم کرد. لازم است تا این بخش را با دقت بالایی مطالعه نمایید.
رنگ سوله اپوکسی ضد زنگ
یکی از مشهورترین و معمول ترین انواع رنگ سوله، ضد زنگ ها هستند که به آنها پرایمر آلکیدی نیز اطلاق می گردد. استفاده از پیگمنت های ضد خوردگی در این نوع از انواع رنگ صنعتی سوله باعث شده تا استفاده از آن بر روی سطوح مختلف باعث ایجاد مقاومت بالا در برابر شرایط جوی مختلف شود.
استفاده از رنگ سوله ضد زنگ در اسکلت فلزی در تاسیسات مختلف باعث می شود تا فلزات به کار گرفته شده در آنها:
- مقاومت بالایی در برابر خوردگی داشته باشند.
- دوام بیشتری نیز داشته باشند.
این نوع از انواع رنگ مخصوص سوله چسبندگی بسیار بالایی داشته و پوشانندگی مناسبی نیز دارا است.
رنگ سوله ای آلکیدی براق
یکی دیگر از انواع رنگ مخصوص سوله رنگ آلکیدی براق است که بیشتر برای رنگ آمیزی رویه اسکلت فلزی استفاده می شود. درخشندگی بسیار بالا باعث شده تا این دسته از انواع رنگ اسکلت فلزی سوله به رنگ های براق معروف شوند.
قرار گرفتن آن در رویه باعث شده تا وظایف سنگینی روی دوش این رنگ قرار گیرد که همین امر چالش انتخاب آن از میان محصولات با کیفیت بالاتر را بیشتر می نماید. رنگ رویه آلکیدی براق باشد:
- از نظر زیبایی شرایط مناسبی را به اسکلت فلزی سوله ها ببخشد.
- در برابر نور خورشید مقاومت بالایی داشته و هم چنین از اسکلت فلزی در برابر تابش نورد خورشید محافظت نماید.
- درخشندگی بالا و پوشانندگی مناسب نیز از دیگر ویژگی های لازم برای این دسته از رنگ ها است.
- در محیط هایی با اسیدیتیه پایین می توان از این رنگ ها به راحتی استفاده کرد.
از رنگ آلکیدی براق برای رنگ آمیزی موارد مختلف دیگری به غیر از سوله ها نیز استفاده می شود. از رنگ آمیزی درب و پنجره ها گرفته تا تاسیسات فولادی و حتی سطوح گچی و چوبی می توان از این نوع از انواع رنگ سوله استفاده نمود.
رنگ سوله آلکیدی مات
نوع دیگری از رنگ آلکیدی که می توان از آن برای رنگ آمیزی سوله استفاده نمود، رنگ آلکیدی مات است. این رنگ نیز در نقش رنگ رویه ظاهر شده و وظایف مربوط به رنگ های رویه را روی دوش خود خواهد داشت.
به دلیل مات بودن ثبات رنگی بیشتری را در این نوع از رنگ آلکیدی شاهد هستیم. از آن می توان برای محیط های صنعتی و نیمه صنعتی استفاده نمود.
رنگ سوله آلکیدی زینک فسفات
استفاده از رنگ دانه های فسفاتی ضد خوردگی باعث شده تا این نوع از انواع رنگ سوله تبدیل به یک رنگ آستری بسیار عالی برای اسکلت فلزی آنها باشد. استفاده از یک آستر ضد خوردگی می تواند مزیت های بسیار زیادی برای اسکلت فلزی به دنبال داشته باشد.
رنگ سوله آلکیدی زینک کرومات
زینک کرومات نیز یکی دیر از رنگ دانه های ضد خوردگی است که استفاده از آن می تواند یک رنگ را تبدیل به رنگ مخصوص سوله نماید.
رنگ سوله اپوکسی پلی آمید
اگر به دنبال یک عایق در برابر عوامل مخرب محیط زیست هستید، این رنگ می تواند یک انتخاب عالی برای پوشش اسکلت فلزی سوله ها باشد.
رنگ سوله وینیل
وینیل نیز از ترکیبات مقاوم در برابر خوردگی و زنگ زدگی است که باعث می شود تا از آن نیز در رنگ مخصوص سوله استفاده گردد.
کاربردهای مربوط به انواع رنگ سوله
با انواع رنگ صنعتی سوله آشنا شدید. این رنگ ها هر یک ویژگی های خاص خود را داشته و بهتر است در جای مناسب از آنها استفاده کنید.
- وجود رنگدانه های زینک کرومات می تواند یک رنگ را برای استفاده در محیط های دریایی و صنعتی ایده آل نماید. البته این رنگ برای سازه هایی که داخل آب استوار شده اند، مناسب نیست.
- زینک فسفات نیز رنگدانه ای است که باعث تقویت اسکلت فلزی در برابر رطوبت و زنگ زدگی مقاوم می نماید.
- رنگ های آلکیدی براق و مات باید در شرایط جوی مناسب استفاده شوند.
ویژگی های لازم در انواع رنگ صنعتی سوله
رنگ مخصوص سوله باید ویژگی ها و شرایط زیر را داشته باشد:
- خاصیت ضد خوردگی از اصلی ترین ویژگی های لازم برای چنین رنگ هایی است.
- مقاومت در برابر تابش خورشید و جلوگیری از ایجاد تخریب اشعه های آن در اسکلت فلزی از دیگر ویژگی های لازم برای این رنگ است.
- پوشش دهی بالا را نیز باید به عنوان یک ویژگی مهم برای آنها برشماریم.
- چسبندگی بالا نیز یک ویژگی بارز در رنگ اسکلت فلزی سوله محسوب می شود.
نحوه صحیح اجرای رنگ سوله
برای اجرای رنگ سوله نیاز است تا به نکات مهمی دقت داشته باشید. به صورت کلی شیوه رنگ کردن سوله با شیوه رنگ آمیزی سایر قسمت های ساختمان تفاوت هایی با یکدیگر دارند. شیوه رنگ کردن سوله را می توانید به صورت گام به گام و به شرح زیر انجام دهید:
- در وهله اول باید سطوح مورد نظر برای رنگ آمیزی را تمیز کرده و آماده کنید.
- رنگ را به اندازه کافی رقیق کنید. حتما از تینرهای مخصوص و مناسب استفاده نمایید.
- استفاده از قلمو برای رنگ آمیزی سوله می تواند شرایط بهتری را برای آنها ایجاد کند.
- به صورت پیوسته اسکلت فلزی سوله را رنگ آمیزی کنید.
- استفاده از تجهیزات پیشرفته و مدرن می تواند کیفیت رنگ آمیزی شما را بهبود بخشد.
نکات ایمنی در زمان استفاده از انواع رنگ صنعتی سوله
اگر به دنبال استفاده از یکی از انواع رنگ سوله هستید، بهتر است نکات ایمنی زیر را نیز در نظر داشته باشید:
- به دلیل استفاده از ترکیبات شیمیایی بهتر است حتما در زمان استفاده از ماسک و تجهیزات مراقبتی استفاده کنید.
- در طول مدت رنگ آمیزی و تا زمان خشک شدن نهایی آن لازم است تا از تهویه مناسب استفاده شود.
- استفاده از این رنگ ها در معرض تابش مستقیم و شدید نور خورشید می تواند خطراتی را به دنبال داشته باشد. این ترکیبات اشتعال زا هستند.
- استفاده از حرارت در نزدیکی این رنگ ها اصلا مناسب نخواهد بود.
- از تماس مستقیم رنگ با چشم ها و دست ها نیز جلوگیری کنید.
کلام آخر
انواع رنگ صنعتی در ساختمان سازی و نقاشی خانه ها تا رنگ آمیزی چوب و نقاشی های معمولی استفاده می شود. انواع رنگ سوله یکی از رنگ های صنعتی پرفروش و پر کاربرد هستند. انواع این رنگ به دلیل داشتن خاصیت ضدخوردگی انتخاب مناسبی برای پوشش دهی بافت فلزی ساختمان های صنعتی است.