یکی از مشکلات همیشگی افراد هنگام انتخاب رنگ و طرح مناسب برای پوشش دیوارها و سقف، عدم یافتن رنگ یا طرح مورد نظرشان است. پوشش های سلولزی قابلیت آن را دارند که بتوانید سلیقهی خود را در آن اعمال کرده و نیازی به استفاده از الگوهای از پیش تعیین شده نباشد. در این مطلب به معرفی کامل این متریال پوششی پرداخته و پس از آن به بررسی انواع پوشش سلولزی،کاربرد ها ، مزایا و معایب آنها خواهیم پرداخت.
پوشش های سلولزی چیست؟
این نوع پوشش ها که از مواد سلولزی ساخته میشوند، بر روی همهی سطوح قابل اجرا بوده و به زیر ساز نیازی ندارد. این ویژگی منجر میشود علاوه بر کاهش زمان مورد نیاز، در هزینه نیز صرفهجویی شود.
البته به طور کلی زمان مورد نیاز برای نصب این دیوار پوشها با نقاشی ساختمان به شیوههای سنتی و پیشین قابل مقایسه نیست و امروزه ترجیح بسیاری از افراد این است که از دیوارپوش سلولزی بهجای کاغذدیواری یا رنگآمیزی استفاده کنند. پ
وششهای سلولزی خاصیتی ارتجاعی دارند و این ویژگی مقاومت آنها در برابر ضربه را نیز بالا میبرد. این بدان معنی است که این دیوارپوش ها در صورت مراقبت درست، از دوام بالایی نیز برخوردار خواهند بود. علاوه بر آن در انواع پوشش سلولزی از حلالهای شیمیایی نیز استفاده نشده است و درنتیجه بوی بدی نداشته و حساسیتزا نیز نیستند.
مواد تشکیلدهندهی این پوشش های سلولزی عبارتاند از:
- سلولز
- رزینهای ساختمانی
- الیاف مصنوعی
- پیگمنتهای مقاوم
- افزودنیهای خمیر مانند جهت استحکام
همچنین عایق بودن این مواد منجر به مصرف بهینهی انرژی نیز میگردد. این پوششها دارای طیف وسیعی از رنگها و طرحها بوده و قابلیت آن را دارند که هر طرح جدید و خلاقانه مدنظر افراد را اجرایی کنند. از این پوششها در همهی مکانهای عمومی و خصوصی میتوان استفاده کرد.
تاریخچه مختصری از دیوار پوش سلولزی
این ژاپنیها بودند که برای اولین بار این پوشش های سلولزی را بهمنظور عایق کردن فضاهای خود ابداع و از آن استفاده کردند. آنها سبوس برنج را پس از کوبیدن با چسب ترکیب کرده و به صورت لایهلایه به روی درها میمالیدند. رفتهرفته این پوششها شکل کاملتری به خود گرفت و در نقاط دیگر جهان مثل اروپا نیز از آنها استفاده شد.
پس از مدتی مواد دیگری جایگزین سبوس و ساقه ی برنج گردید؛ البته مواد اولیه همچنان سلولز بود و افزودنی های دیگر به آن اضافه میشد و همین امر منجر به متنوعتر شدن این محصول گشت. پس از مدتی این محصول تبدیل به پوششی شناختهشده گردید که در تمام دنیا از محبوبیت بالایی برخوردار است.
ویژگی پوشش های سلولزی چیست؟
ویژگیهای این دیوارپوش سلولزی به طور کلی عبارتاند از:
- قابل اجرا بودن این پوششها بر روی همهی سطوح
- عدم نیاز به زیرسازی
- صرف هزینه و زمان کم برای نصب و اجرا
- مقاومت بالا در برابر ضربه و خراش
- جایگزین مناسب برای رنگآمیزی دیوار
- دارای خاصیت ارتجاعی بالا و جلوگیری از ایجاد ترک در سقف و دیوارها
- نداشتن بو
- حساسیتزا نبودن
- فاقد فرمالدئید
- ناچیز بودن فلزات سنگین مانند کادمیم، مس، کبالت، آرسنیک، سرب و روی در این دیوار پوش
- فاقد مواد فرار
- دارای پی اچ برابر با هفت
- مقاومت در برابر حرارت و حریق
- عدم جذب آلودگی هوا
- عایق در برابر سرما و گرما، صدا و رطوبت
- عدم انعکاس نور
- عدم انتشار مواد شیمیایی در زمان اجرا
انواع پوشش سلولزی
معمولاً انواع پوشش سلولزی را میتوان بلکا، پتینه، رومالین، کنیتکس و… معرفی کرد. در ادامه به توضیح مختصری دربارهی آنها خواهیم پرداخت:
دیوار پوش سلولزی بلکا
بلکا از الیاف طبیعی پنبه تهیه شده و جایگزین مناسبی برای رنگآمیزی و کاغذدیواری است. در این نوع از دیوارپوش سلولزی مواد سلولز به وسیلهی دستگاههای مخصوص در ابعادی بسیار ریز خرد شده و سپس با مقدار مشخصی رزین سلولزی و سنگهای تزئینی به طور کامل مخلوط میگردند.
از آنجا که این پوششها از مواد اولیهی کاملاً طبیعی تهیه میشوند، معمولاً در فضاهای بهداشتی و درمانی مثل درمانگاهها و بیمارستانها بسیار از آنها استفاده میشود. همچنین بلکا بر روی گچ، فلز، سیمان، خاک و گچ، چوب، رنگروغن، شیشه و… قابل اجراست. در ترکیبات دیوارپوش سلولزی بلکا از سنگهای تزئینی استفاده شده است که منجر به زیبایی بیشتر در زمان نصب میشود.
این پوشش صنعتی رفتهرفته جایگزین رنگهای ساختمانی شد؛ چراکه در کنار زیبایی، سلامت بهداشتی و پوشش دیواری، صرفهجویی در منابع نفتی، صرفهجویی در زمان و هزینه را نیز به همراه داشت.
مزایای بلکا
عوامل محبوبیت این دیوارپوش عبارت است از:
- عایقی مناسب در برابر حرارت، رطوبت و صدا
- نداشتن بو
- نصب راحت
- مقاومت بالا در برابر آتش
- ترمیم راحت و آسان
- راهکاری مناسب برای پوشش دیوارهای دارای ترکخوردگی
- لکهبرداری آسان با شامپو فرش و …
دیوار پوش سلولزی پتینه
پتینه یکی از محبوبترین انواع پوشش سلولزی است. استفاده از این دیوارپوش امکان این را برای شما فراهم میکند که علاوه بر بهره بردن از ویژگی دیوار پوشهای سلولزی، طرح دل خواه خود را نیز روی دیوارها و سقف خانه کنید. در پتینه امکان اجرای ایدههای خلاقانه بسیار زیاد است و میتوان با استفاده از آن به راحتی ظاهر متفاوتی برای مکان موردنظر خود ایجاد کرد.
واقعیت آن است که پتینه علاوه بر ایجاد زیبایی ظاهری بر روی دیوار، عیبهای احتمالی آن را نیز برطرف میکند. پتینه کاری روی دیوار رنگ و بافت ظاهری دیوار را تغییر میدهد.
همچنین میتوان از پوششهای سلولزی پتینه برای طراحی دکوراسیون فضاهای گوناگون نیز استفاده کرد؛ یعنی علاوه بر اینکه دارای ویژگی مهم عایق بودن است؛ میتواند در طراحی تزئینات داخلی نیز از آن استفاده کرد.
مزایای پتینه
- عایقی مناسب در برابر حرارت، رطوبت و صدا
- برطرف کردن عیبهای احتمالی دیوار
- قابل استفاده در طراحی دکوراسیون
- دارای قابلیت اجرای ایدههای مختلف به وسیلهی آن
- ایجاد ظاهری متفاوت
- تغییر رنگ و بافت ظاهری دیوار به صورت دلخواه
- مقاومت بالا در برابر آتش
- نصب راحت
دیوار پوش سلولزی رومالین
درواقع پوششهای رومالین آخرین دستاورد در زمینهی پوششهای ساختمانی هستند. این محصول که از الیاف مصنوعی، پالپها، آرایندههای معدنی و غیره تشکیل میشود؛ برای تزئین و یا بهعنوان پوشش رویه در ساختمانها استفاده میشود.
رومالین قابلیتهای بسیار زیادی دارد و این قابلیتها، آن را از هر نظر در برابر انواع پوششهای دیواری و سقف، مثل کاغذدیواری، رنگ، کنیتکس، گرانول و… برتر میکند. یکی از مهمترین ویژگیهای رومالین تنوع رنگی بسیار بالای آن است که آن را با همهی سلیقهها سازگار مینماید. اجرای پوششهای رومالین نسبت به دیگر پوششها سادهتر بوده و نیازمند صرف زمان و هزینه کمتری نسبت به دیگر انواع پوشش سلولزی است.
همچنین پوششهای رومالین در برابر رطوبت نیز پایداری بیشتری از پوشش های دیگر از خود نشان میدهد و بدون نگرانی میتوان از این دیوارپوش سلولزی در مکانهای با رطوبت بالا استفاده کرد. همچنین رومالین ها برای ایجاد دکورهای تزیینی در مکانهایی مثل هتلها و اماکن توریستی کاربردهای فراوانی دارد. اگر سررشته زیادی از نصب دیوارپوش ندارید این دیوار پوشش کاملاً مناسب شما است.
مزایای رومالین
- نصب راحت
- مقاومت بالا در برابر رطوبت
- صرف هزینه و زمان کم
- پایداری بالا
- امکان استفاده در دکورها و تزئینات مکانهای توریستی
دیوار پوش سلولزی کنیتکس
کنیتکس پوششی نرم و دارای بافت است که لایهای بر روی دیوار اتاق، حیاط، نمای ساختمان و… ایجاد میکند و منجر به افزایش مقاومت سطح موردنظر در برابر شرایط آب و هوایی گوناگون میشود.
مواد تشکیلدهندهی کنیتکس عبارت است از رزین سنتیک، پرلیت، پنبه نسوز و… که نسبت بهرنگهای معمول ضخامت بیشتری دارد. معمولاً این نوع رنگ را به وسیله پیستوله و با سرعت و شدت بالا به سطح موردنظر میپاشند.
همچنین از غلتک نیز میتوان برای پوشاندن سطح با کنیتکس استفاده کرد بهگونهای که تمامی حفرهها، سوراخها و ترکهای سطح موردنظر را بپوشاند. از این رنگ برای نقاشی فلز، سیمان، سنگ و… نیز استفاده میشود.
مزایای کنیتکس
- دارای ضخامت بالا
- ایجاد پایداری و مقاومت زیاد در سطح
- اجرای راحت
- صرف هزینه و زمان کم
- قابلیت استفاده در نقاشی فلز، سیمان و سنگ
مراحل اجرای دیوار پوش سلولزی
در ادامه به معرفی مراحل کلی اجرای پوشش های سلولزی خواهیم پرداخت:
تعیین نوع زیر کار
شناخت سطح زیر کار بسیار مهم است. سطح زیرکار اغلب همان دیوار است که از رنگ پلاستیک، گچ تازه، گچ کشته و مواد دیگر ساخته میشود این موارد را با دانش ساختمانی کم نیز شناسایی کرد.
فراموش نکنید پیش از انجام هرگونه اقدامی بر روی دیوار و سقفها ابتدا شکستگیها و آسیبهای قبلی را ترمیم کرده و اصلاح نمایید. همچنین بسیار مهم است که سطح دیوارها را نیز از هرگونه آلودگی و گردوخاک پاک کنید. چرا که چنین اقداماتی سطح کاملاً یکدست و درنتیجه پوششی کاملاً صاف و باکیفیت را رقم میزند.
آمادهسازی سطوح
برای اجرای این پوششها بر روی سطح رنگروغن، اول از همه چربیهای روی سطح دیوار را پاک کنید، زیرا چربی روی دیوار قدرت چسبندگی دیوار پوش سلولزی به آن را کاهش داده و حتی ممکن است رنگ آن را نیز تغییر دهد.
سطح گچ و خاک باید عاری از هرگونه گردوغبار و خاک باشد؛ برای انجام این کار میتوانید از یک پارچه یا گونی خیس برای تمیز کردن دیوارها استفاده کنید.
برای سطوح رنگ پلاستیک و گچ کشته، در ابتدا لازم است با اجرای پرایمر، از نفوذ آب به رنگ پلاستیک و گچ کشته جلوگیری کرده و پس از آن نسبت به پاک کردن سطوح از خاک و غبار اقدام نمایید.
آمادهسازی مواد و اجرا
در این مرحله به آمادهسازی مواد و اجرای آن بر روی سطح میپردازیم. در ابتدا باید مواد را به ترتیب اولویت و به صورت مرحلهای با یکدیگر مخلوط کنیم تا ملات موردنظر حاصل شود. برای سطوح صاف و سطوح دارای خلل و فرج زیاد، لازم است مواد را با آب بیشتری ترکیب کنید.
همچنین برای ترکیب شدن بهتر مواد، استفاده از آب گرم گزینهی مناسبتری از آب سرد است. حال زمان آن رسیده که آن را ورز دهید. پس از آماده شدن مخلوط موردنظر آن را به مدت نیم ساعت به حال خود رها کنید تا برای اجرا بر روی سطح آماده شود. در آخر نیز با استفاده از وسایل مخصوص، مخلوط را روی دیوار اعمال کنید.
عایق نمودن پوشش سلولزی
مورد دیگر آن است که برای قابل شستشو کردن سطح نهایانواع پوشش سلولزی ی، میتوان از پرایمر مخصوص برای عایق شدن آن استفاده کرد. این پرایمرها حلال در آب بوده و با نسبت یکبهیک در آب حل میشوند.
پس از خشک شدن دیوارپوش سلولزی دیوارها را با رول نقاشی یا قلمموی پهن مخصوص رنگ، به این مخلوط آغشته نمایید. به این نکته توجه داشته باشید که قلممو را بهصورت بالا و پایین اجرا کرده و از انجام حرکتهای جانبی (چپ به راست) خودداری کنید.
سخن پایانی
در این مطلب به معرفی کاربرد و انواع پوشش سلولزی پرداختیم. همانطور که پیشتر نیز گفته شد دیوارپوش های سلولزی یکی از پرطرفدارترین پوششهای دیواری در کل جهان محسوب میشوند. زیبایی، سرعت بالا در اجرا و عدم نیاز به زیرسازی در کنار هزینه پایین آن مواردی هستند که باعث محبوبیت این دیوارپوش ها میشوند. همچنین دیوار پوشهای سلولزی ساختار سالم و بافتی متشکل از مواد طبیعی دارند که خود موجب میشود افرادی که به سلامت خود اهمیت میدهند به سمت این محصول جذب شوند. در مجموع پوشش های سلولزی میتوانند یکی از بهترین گزینهها هنگام انتخاب دیوارپوش برای شما باشند.