احتمالاً بارها با پوشش برفی شکل بلکا روبرو شده باشید. بسیاری از معماران دکوراسیون داخلی در برخی از طرحهای خود از رنگ بلکا استفاده میکنند و در حقیقت رنگ بلکا جایگزینی برای رنگ یا کاغذ دیواری قرار گرفته است. اما رنگ بلکا چیست و مزایا و معایب استفاده از آن کدام است؟
یکی از دلایلی که باعث محبوبیت این پوشش شده، این است که بر روی هر نوع سطحی مثل سطح چوبی، آهنی، گچی، سیمان، شیشه و… قابلیت اجرا دارد. از رنگ بلکا یا همان پوشش بلکا میتوان برای زیبا شدن هر چه بیشتر دیوار یا سقف استفاده کرد؛ اما شاید برای شما سؤال باشد که رنگ بلکا چه ساختاری دارد؟ یا چرا در بیشتر مواقع بهجای رنگ به آن لقب بلکا داده میشود و چه مزایا و معایبی دارد؟ برای پاسخ تمامی این سؤالات با ما در این مطلب همراه باشید.
رنگ بلکا چیست؟
رنگ بلکا در حقیقت نوعی پوشش است که از سلولز طبیعی ساخته شده و زیرمجموعهای از انواع پوششهای سلولزی محسوب میشود. الیاف طبیعی پنبه سلولز توسط دستگاههای مخصوص و در ابعاد ریز خرد میشود و سپس با میزان مشخصی از رزین سلولزی و همچنین سنگهای تزئینی مخلوط شده و رنگ بلکا تشکیل میشود.
این پوشش عایق بوده و از ورود حرارت، برودت و سروصدا جلوگیری میکند؛ اما مواد تشکیلدهندهی رنگ بلکا چیست؟
موادی که در ساخت بلکا استفاده میشوند عبارتاند از:
- رشتههای الیاف طبیعی پنبه نسوز
- رزین سلولوزی
- افزودنیهایی مانند سنگهای تزئینی
- آب
- کاغذ خردشده
- چسب پودری
- میکا
- الیاف ابریشم مصنوعی
از این رو هنگامی که رنگ بلکا را روی هر سطحی بکشید به صورت برفی شکل یا اکلیلی دیده میشود. امروزه رنگ بلکا یک جایگزین مناسب برای کاغذ دیواری و همچنین رنگآمیزی دیوار شده است.
همانطور که گفته شد، تمامی ترکیبات بلکا از مواد طبیعی میباشد که به همین دلیل این پوشش برای سلامت انسان کمترین ضرر را داشته و قابل ترمیم در صورت خراب شدن یا کنده شدن است. بلکا در برابر ضربه، آتشسوزی و شعلهور شدن نیز مقاوم است و در مقایسه با رنگ یا کاغذ دیواری هزینه مناسبتری دارد.
به طور کلی رنگ بلکا دارای چندین طرح است که عبارتاند از:
- نرم
- دانهدار
- رشته دار
نکته جالب و کاربردی این است که هر کیلو بلکا حداقل سه متر از هر سطحی را پوشش میدهد.
ویژگی های رنگ بلکا
- عایق حرارت، برودت و صوت
- عدم نیاز به زیر ساز
- نداشتن بو و مواد فرار در هنگام اجرا
- دارای قابلیت شستشو
- دارای قابلیت ترمیم
- مقاوم در برابر آتش
- مقاوم در برابر ضربه
- پوشاندن ترکها
- دارای خاصیت آنتی استاتیک (ساختار فیبری آن گرد و غبار و مولکولهای سوختهی موجود در هوا را جذب نمیکند.)
- کاهشدهندهی بازتاب مستقیم نور
انواع بلکا
- بلکا ابریشمی (ساخته شده از پنبه سلولز و ترکیبات الیاف ابریشمی و نخی)
- بلکا سلولزی (ساخته شده از پنبه سلولز و ترکیبات خورده کاغذ و خورده پارچه)
مزایای رنگ بلکا
اگر دوست دارید بدانید که مزایای رنگ بلکا چیست باید بگوییم که پوشش یا رنگ بلکا، ویژگیهای بسیار زیادی دارد که همین مزایا باعث شده تا رنگ بلکا بین بسیاری از افراد و همچنین برخی از معماران محبوبیت پیدا کند. ما در ادامه به برخی از این ویژگیها به طور کامل پرداخته است.
عدم نیاز به زیرسازی، قبل از اجرا
احتمالاً بارها تصمیم به رنگ کردن منزل خود گرفتید. در برخی مواقع نقاش با بررسی دیوارهای منزل شما میگوید که در ابتدا باید زیرسازی انجام دهید. زیرسازی قبل از رنگ کردن کاری زمانبر و در عین حال هزینهبر است. یکی از ویژگیهای رنگ بلکا عدم نیاز به زیرسازی است.
فرقی ندارد بلکا را روی چه سطحی (گچ، سیمان سفید و سیاه، روغن، رنگ پلاستیک، کاشی و یا…) اجرا میکنید، در هر صورت شما نیاز به زیرسازی نخواهید داشت. به همین دلیل بلکا با سرعت بیشتر و هزینه کمتری قابلیت اجرا دارد.
تصور کنید در یک آزمایشگاه اتاق نمونهگیری قصد دارد جای خود را عوض کند و این اتاق را به واحد جواب دهی بدهد. اتاق نمونهگیری معمولاً از کاشی پوشیده است که برای یک اتاق جواب دهی خیلی جالب نیست.
در این حالت آزمایشگاه میتواند با بلکا این مشکل را سریعاً حل کند؛ زیرا بدون نیاز به کندن کاشیها و زیرسازی مجدد میتواند این کار را با هزینه بسیار اقتصادی انجام دهد.
عایق حرارت و برودت
همانطور که میدانید، همهی الیافها خاصیت عایق بودن دارند. به عنوان مثال شما در زمان سرد معمولاً از لباسهایی استفاده میکنید که بیشتر از الیاف دوخته شدهاند.
همانگونه که در بالاتر نیز ذکر کردیم، رنگ بلکا ترکیبی از الیافهای طبیعی است به همین دلیل این پوشش در فصول سرد از اتلاف حرارت جلوگیری میکند.
بسیاری از ساختمانها با وجود پنجرههای دو جداره و همچنین دیوارهای عایق باز هم مقداری گرما از دست میدهند اما بازهم با این وجود مقداری گرما از فضاهای خالی موجود به بیرون میرود که برای جلوگیری از آن میتوانید از رنگ بلکا بهره بگیرید.
مشکل گرم شدن بیشازحد فضا نیز در تابستان نیز وجود دارد. در این فصل خورشید به دیوارهای ساختمان تابیده و باعث گرم شدن محیط داخلی خواهد شد. بلکا از نفوذ گرما به داخل خانه نیز جلوگیری میکند.
به همین دلیل است که در روزهای گرم نیز فضای داخلی جایی که با بلکا پوشیده، خنکتر است. این مزیت باعث کاهش مصرف انرژی شده و همین امر موجب کاهش هزینه گاز در زمستان و برق در تابستان میشود.
جلوگیری از آسیب به محیطزیست
رنگ بلکا برخلاف سایر رنگها از مواد شیمیایی ساخته نشده است به همین دلیل در زمان اجرا، ساخت و حتی پسماند به محیطزیست آسیب نمیرساند.
شاید وجود مواد شیمیایی و نفتی که در رنگها وجود دارد بهسرعت به محیطزیست آسیبی وارد نکند اما به مرور زمان و در طولانی مدت قطعاً این اتفاق خواهد افتاد.
عدم جذب گرد و غبار
یکی از مزایای پوشش بلکا، عدم جذب گرد و غبار است. بار الکتریکی مخالف بین ذرات معلق در هوا و سطح باعث میشود تا گرد و غبار به سطوح بچسبند.
بر اساس مطالعات و طی آزمایشهایی که انجام شده، الیاف سلولزی بار الکتریکی ایجاد نمیکنند و با توجه به اینکه ساختار رنگ بلکا از الیاف سلولزی است میتوان نتیجه گرفت، گردوغبار به آن جذب نخواهد شد. علاوه بر این ثابت شده بلکا رطوبت را به خود جذب میکند.
رطوبت باعث از تشکیل الکتریسیته ساکن در الیاف نیز جلوگیری میکند که همین امر موجب عدم جذب گردوغبار به رنگ بلکا میشود. به همین دلیل است که بلکا یکی از پوششهای مناسب برای دفاتر اداری و همچنین مطب پزشکان است.
ضد آتش
یکی دیگر از مزایای رنگ بلکا، ضد آتش بودن آن است. بلکا معمولاً شعلهور نمیشود به همین برای پوشش بسیاری از مراکز تجاری و اداری بهترین گزینه است.
خاصیت ارتجاعی
رنگ بلکا حالت خمیری شکلی دارد که ارتجاعی است. این مزیت باعث شده تا بلکا بتواند به راحتی ترک دیوارها را بپوشاند. همچنین هنگامی که شما سقف یا دیوار خود را با پوشش بلکا میپوشانید در طول زمان همانند رنگ دچار ترکخوردگی نخواهد شد.
هنگامی که شما قصد بازسازی یک خانه قدیمی پر ترک را دارید، رنگ بلکا برای دیوارها و سقفها میتواند بهترین انتخاب باشد.
دیگر مزایای بلکا عبارتاند از
- در صورت باکیفیت بودن مواد اولیه، پایداری رنگ و طرح خود را با مرور زمان از دست نمیدهد.
- به دلیل قرار گرفتن مستقیم بر روی دیوار در برابر ضربه مقاومت خوبی داشته و در سطوح آن به راحتی ترکخوردگی به وجود نمیآید.
- دارای قابلیت ترمیم و بازسازی در صورت کنده شدن
- برای اجرای پوشش بلکا نیازی نیست که محل را تخلیه کنید، چرا که به دلیل استفاده از مواد اولیه طبیعی در ترکیبات آن، با محیطزیست سازگار است و حساسیتی برای افراد به وجود نمیآورد.
- تنوع رنگ و طرح آن بسیار بالاست و میتوان با استفاده از آن طرحهای بسیار زیبایی به وجود آورد.
معایب رنگ بلکا
مانند هر محصول دیگری رنگ بلکا نیز علاوه بر مزایای بسیار، از معایبی نیز برخوردار است؛ اما معایب بلکا چیست؟
- از آنجا که سطح بلکا صاف نیست، شستشوی کامل آن امکانپذیر نیست.
- در مواقع نادر پشت لایه بلکا ممکن است حشرات جمع شده و لانه کنند.
- در صورت اجرای بلکا روی سطوح رنگی، برای اجرای مجدد رنگکاری، مانند کاغذ دیواری هزینهی بالایی برای زیرسازی متقبل خواهید شد.
- عایق قویای برای صوت و حرارت نیست.
- پس از ترمیم کیفیت آن مثل روز اول نخواهد شد.
اما برخی از افراد در مورد ضررها و معایب رنگ بلکا برای سلامت انسان صحبت میکنند، در ادامه با معرفی مواد تشکیلدهندهی این پوشش سلولزی به بررسی صحت این شایعه خواهیم پرداخت.
الیاف سلولزی
الیاف سلولزی ترکیبی است از الیاف پنبه و سلولز طبیعی که عاری از هرگونه مواد شیمیایی و نفتی میباشد. پس نمیتواند برای انسان ضرری داشته باشد.
کاغذ خردشده
کاغذهای سفید برش خورده، درواقع کاغذهای معمولی و اضافه ایست که خرد میشوند و در بلکا به کار میروند.
چسب پودری
مورد دیگر موردبررسی در معایب بلکا، چسب بلکا است. چسب بهکاررفته در بلکا و رومالین نوعی چسب پودری است که هیچ ضرری برای انسان ندارد. این موضوع را بسیاری از افرادی که دائماً با این مواد کار میکنند تائید کرده و از آن حمایت میکنند.
چرا که حتی هنگام درست کردن خمیر و تماس مستقیم آن با دست نیز هیچگونه آسیبی به دست وارد نشده و نیازی به پوشیدن دستکش نیست.
میکا
میکای بلکا نوعی سنگ معدنی است که به صورت شفاف، سفیدرنگ و رنگی وجود دارد. میکا نیز از مواد معدنی و از دل کوهها استخراج شده و هیچ ضرری برای انسان ندارد.
الیاف ابریشم مصنوعی
ابریشم مصنوعی نوعی الیاف نخ مانند است که در برخی از نمونههای بلکا و رومالین به کار میرود. ابریشم مصنوعی نیز از مواد مضر به شمار نمیرود.
معایب رنگ بلکا
در ادامه به معرفی راههایی برای شستشوی بلکا خواهیم پرداخت:
استفاده از مواد شوینده مناسب
روش تمیز کردن بلکا معمولاً طی چند مرحله انجام میشود. رعایت بازهی زمانی بسیار حائز اهمیت است. بلکا در مقابل شویندههای قوی ممکن است آسیب ببیند به همین دلیل بهتر است از آب و مایع ظرفشویی و یا شامپو فرش استفاده کنید.
از بین بردن لکه
اگر لکهای موجود بر روی دیوار بلکا با آب و مایع ظرفشویی تمیز نشد میتوانید برای از بین بردن آنها از الکل و جوششیرین استفاده کنید.
مقدار کمی از جوششیرین را بر روی یک دستمال خیس ریخته آن را روی قسمت لکهدار دیوار به آرامی بکشید.
استفاده از دستمال خشک
دستمال مرطوب و خیس به تنهایی نمیتواند چربیها و کثیفیهای روی دیوار بلکا را تمیز کند، اسفنج یا دستمال را به مایع شوینده آغشته کرده، آن را روی دیوار بکشید، پسازآن مدتی صبر نمایید و سپس دستمال خشک دیوار را تمیز کنید.
چند نکته برای شستشوی بلکا
- میتوانید به شویندهی خود مقداری بوراکس، آمونیاک و جوششیرین نیز اضافه نمایید تا قدرت محلول خود را بالاتر ببرید.
- سعی کنید تا حد امکان برای تمیز کردن بلکا از آب ولرم استفاده کنید، زیرا آب خیلی داغ به زیرساخت دیوار آسیب میزند.
- پس از استفاده از مواد شوینده، آن را بهسرعت با یک دستمال خشک تمیز کنید. ماندن مواد شوینده روی بلکا به آن آسیب میزند.
- بهترین مواد برای تمیز کردن بلکا، مایع ظرفشویی و مکملهایی چون جوششیرین و آمونیاک است.
- برای پاکسازی آلودگی میتوانید از یک اسفنج نرم و یک دستمال خشک استفاده نمایید.
- پس از تمیز کردن دیوار بلکا حتماً زیر ساز آن را بررسی کنید.
روش کندن بلکا
برای کندن بلکا میتوان از اسپری آب استفاده کرد. به این ترتیب آسیب کمتری به دیوار وارد میشود. در این روش ابتدا با اسپری آب سطح موردنظر خود را مرطوب نموده و پس از گذشت مدتی برای جذب رطوبت توسط بلکا، با استفاده از کاردک آن را از روی سطح دیوار جدا میکنیم.
در صورتی که دیوار شما گچی باشد ممکن است مقداری از گچهای دیوار نیز با آن کنده شود که پس از جداسازی بلکا باید سطح موردنظر را گچ کاری نمایید.
اجرای بلکا بر روی سطوح مختلف
تا اینجا با اواع بلکا و مزایا و معایب هر کدام آشنا شدیم. اما روش های اجرای رنگ بلکا چیست ؟
سطوح آهنی
ازآنجا که آهن بسیار سریع زنگ میزند، اجرای بلکا بر روی آهن مستلزم آن است که سطح آهن را با رنگ روغنی پوشش دهید.
سطوح شیشه و آلومینیوم
برای اجرای بلکا بر روی این سطوح لازم است از خمیر غلیظتری استفاده کنید همچنین دقت داشته باشید که سطح شما چرب نباشد.
سطوح کنیتکس روغنی و رنگ روغنی
اجرای بلکا بر روی این نوع از سطوح در صورتی که دارای پوسیدگی نباشند بسیار راحت است.
سطوح سیمانی
به دلیل مسطح نبودن این سطوح باید از مقدار بیشتری خمیر بلکا استفاده کرد.
سطوح گچ نرمه، گچ سفید و سیمان نرم
اجرای بلکا روی این سطوح سخت نبوده و نیاز به زیر ساز نیز نخواهد داشت.
سؤالات متداول درباره
در ادامه به سه سؤال رایج در مورد اجرای بلکا خواهیم پرداخت:
آیا بلکا را میتوان ترمیم کرد؟
بله فقط قسمتی که به ترمیم نیاز دارد را بهوسیله آبپاش خیس کرده و با ماله مخصوص ترمیم کنید.
آیا بلکا را در فضای باز نیز میتوان اجرا کرد؟
خیر بهتر است از بلکا در فضای باز استفاده نکنید چرا که بارش باران و تابش آفتاب به آن آسیب میزند.
آیا میتوان از بلکا برای سقف حمام و جای نمدار استفاده کرد؟
بله با افزودن یک لایه عایق یا مقداری چسب رزین، میتوان مقاومت آن را در برابر رطوبت افزایش داده و در جاهای نمدار از آن استفاده کرد.
سخن پایانی
در این مطلب به معرفی رنگ و انواع بلکا، یکی از معروفترین نوع از انواع پوشش سلولزی پرداختیم. و سعی کردیم پاسخ مناسبی برای سوال رنگ بلکا چیست برایتان فراهم آوره باشیم. بلکا نسبت به بسیاری از انواع پوششهای دیواری گزینهی مناسبتری است چراکه علاوه بر قیمت مناسب در اجرا، هیچ بویی نداشته و هیچ ضرری برای سلامت انسان ندارد. همچنین سرعت اجرای بلکا زیاد است بهگونهای که یک اجرا کار حرفهای میتواند در روز ۷۰ مترمربع را انجام دهد. امیدواریم این مطلب شرکت پخش رنگ تهران مورد استفادهی شما عزیزان قرار گرفته باشد.