اگر قصد دارید به رنگ آمیزی منزل، محیط کار یا هر جای دیگری بپردازید، یکی از مهم ترین عواملی که در ایجاد یک نتیجه خوب دخالت دارد، شناخت کامل شما از ابزارهای رنگ آمیزی است.
برخی افراد علی رغم نداشتن داشتن دانش کافی نسبت به این وسایل، دست به رنگ آمیزی می زنند و ممکن است در نهایت با نتیجه دلخواه روبرو نشوند.
به همین منظور در ادامه مطلب قصد داریم به طور کامل این ابزار را معرفی کنیم تا کاربران بتوانند به بهترین شکل فرآیند رنگ آمیزی را انجام دهند و نتیجه دلخواه را کسب کنند. پس تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
ابزارهای رنگ آمیزی
به طور کلی ابزارهای زیادی برای رنگ آمیزی وجود دارد که در زیر فهرست آن ها را مشاهده می کنید:
- پرایمر و رنگ
- قلم مو و غلطک
- سینی غلطک
- دسته غلطک
- حلال یا پاک کننده (برای پاک کردن لکه روغنی)
- پارچه یا کهنه تمیز مخصوص
- لیسه و کاردک
- برس سیمی
- نوار چسب کاغذی
- آچار و پیچ گوشتی
- سنباده
- کاغذ یا کاور پلاستیکی برای محافظت سطح از پاشیدن رنگ
- پاک کننده رنگ
- سینی غلطک
- اسپری رنگ
- نوار نقاش
در ادامه مطلب به بررسی تعدادی از مهم ترین این ابزارهای رنگ آمیزی می پردازیم.
قلم مو
احتمالا زمانی که صحبت از ابزارهای رنگ آمیزی می شود، اولین چیزی به که ذهنتان خطور می کند قلم مو باشد. قلم مو رایج ترین ابزار رنگ آمیزی است که انواع مختلفی برای سطوح متفاوت دارد.
دقت داشته باشد که رنگ آمیزی با قلم مو در مقایسه با غلطک، نیاز به مدت زمان بیشتری دارد. به همین دلیل معمولا برای رنگ آمیزی سطوح وسیع از غلطک و برای رنگ آمیزی قرنیزها، پنجره ها، چارچوب ها و سطوح کوچک از قلم مو استفاده می شود.
در انتخاب قلم مو باید دقت داشته باشید در صورت انتخاب رنگ حلال آب، قلم موی شما دندانه های نایلونی داشته باشد، چون قلم موی طبیعی با قرار گرفتن در معرض رنگ های حلال آب ممکن است شل شود و در مدت زمان کوتاهی دیگر کارایی نداشته باشد.
از طرف دیگر در صورتی که قصد دارید از رنگ حلال روغن، وارنیش، شاپاین، ضد زنگ، رنگ های اپوکسی و رنگ های استخری استفاده کنید، قلم موی شما به عنوان یکی از اصلی ترین ابزارهای رنگ آمیزی باید دندانه های طبیعی داشته باشد.
همچنین نوع دیگری از قلم مو وجود دارد که برای کارهای خاص و پیچیده تر استفاده می شود مانند رنگ آمیزی حکاکی های روی دیوار یا سقف، سنگ کاری و چهارچوب درب. این نوع قلم مو از جنس فوم است و از آن جایی که تمیزکاری آن کار سختی است، معمولا به شکل یک بار مصرف استفاده می شود.
قلم مو در اندازه های متفاوت ۰.۵ اینچ، ۱ اینچ، ۱.۵ اینچ، ۲ اینچ، ۲.۵ اینچ، ۳ اینچ یا ۴ اینچ یافت می شود و کاربر باید بسته به نیاز خود، یکی را انتخاب کند.
قلم مو انواع مختلفی دارد که به شرح زیر هستند:
- قلم مو با موهای زاویه دار: مورد استفاده برای رنگ آمیزی گوشه های دیوار، جزئیات ریز یا حکاکی ها
- قلم مو با موهای صاف
غلطک رنگ
غلطک دومین مورد ابزارهای رنگ آمیزی است که محبوبیت و کاربرد آن به اندازه قلم مو و حتی بیشتر است. از غلطک برای افزایش سرعت در رنگ آمیزی استفاده می شود و این ابزار به انواع مختلفی دسته بندی می شود که هر کدام کاربرد خاصی دارند.
غلطک رنگ مانند قلم مو برای رنگ های پایه آب و روغنی تفاوت قائل نیست و از انواع غلطک ها می توان برای رنگ آمیزی با این دو رنگ استفاده کرد.
تفاوت عمده غلطک ها در اندازه و تراکم پرزهای آن ها است، به طوری که هر چقدر تراکم پرز و طول آن بیشتری باشد، گنجایش نگه داشتن رنگ بیشتری را در خود دارد و به این ترتیب نتیجه کار یک دست تر خواهد شد.
همچنین غلطک ها به دلیل یکی از پر طرفدارترین ابزارهای رنگ آمیزی در اندازه ممکن است متفاوت باشند. به عنوان مثال، ممکن است غلطک های متنوعی را در بازار ببینید که اندازه طول آن ها بین ۵ تا ۳۰ سانتی متر باشد.
به انواع غلطک ها که در پایین معرفی کردیم، دقت کنید:
- غلطک های قطور که مناسب رنگ آمیزی با رنگ پلاستیک هستند.
- غلطک های کم قطر که مناسب رنگ آمیزی با رنگ روغن هستند.
- غلطک متوسط که مناسب رنگ آمیزی با رنگ اکریلیک است.
- نوع خاص غلطک که مخصوص پتینه کاری و رنگ های برجسته است.
دقت داشته باشید که اندازه استاندارد غلطک ۲۵ سانتی متر است. در صورتی که می خواهید سطوح کوچک تر را رنگ آمیزی کنید، می توانید از غلطک های ۲۰، ۱۵، ۱۰ یا ۵ سانتی متری استفاده کنید. اگر دوست دارید غلطک مدت زمان بیشتری کار کند و ماندگار بالایی داشته باشد، غلطک جنس استیل و ضد زنگ تهیه کنید.
در تمیز کردن غلطک پس از به پایان رسیدن رنگ آمیزی دقت داشته باشید که ابتدا تمام رنگ را کاملا در غلطک خارج کنید. سپس در صورتی که از رنگ لاتکس استفاده کرده اید، ر را به خوبی با آب گرم بشویید.
برای انجام این کار بهتر است غلطک را در ظرف پر از آب گرم قرار دهید، با صابون و مواد شوینده آن را بشویید و اجازه دهید خشک شود.
اسپری رنگ
یکی دیگر از ابزارهای رنگ آمیزی که کاربرد وسیعی دارد، اسپری های رنگ هستند که با اسم پاشنده رنگ نیز شناخته می شوند. از ویژگی های مثبت اسپری های رنگ این است که باعث بالا رفتن سرعت رنگ آمیزی می شوند و در اندازه های مختلف در بازار وجود دارند.
یکی از مهم ترین نکاتی که در استفاده از این وسایل باید در ذهن داشته باشید، استفاده از ماسک های مخصوص است. با توجه به این نکته که این اسپری ها رنگ را در هوا پخش می کنند، فرد نقاش حتما باید از ماسک های مخصوص این کار استفاده کند. به ویژه اگر رنگ آمیزی در فضای بسته انجام شود.
نوار نقاشی
یکی دیگر از ابزارهای رنگ آمیزی پر کاربرد، نوار نقاش نام دارد. البته این وسیله جزو ابزارهای رنگ آمیزی ضروری به حساب نمی آید. اما در صورتی که بخواهید طرحی روی دیوار بکشید یا از پاشیدن رنگ به بعضی مناطق ساختمان جلوگیری کنید، باید این وسیله را به کار ببرید.
این نوار به شما کمک می کند لبه تیز نقاشی خود را ایجاد کنید و همچنین برداشتن آن پس از اتمام کار، نیاز به سعی و تلاش زیادی ندارد. تنها کافی است سر آزاد آن را بگیرید و به سرعت از دیوار جدا کنید.
علاوه بر این، اگر می خواهید نوار نقاش چسبندگی زیادی با سطح داشته باشد، می توانید پس از چسباندن آن از روی سطح مورد نظر، یک پارچه مرطوب روی لبه های آن بکشید تا به طور کامل به سطح بچسبد.
سینی غلطک
در صورتی که می خواهید برای رنگ آمیزی از غلطک استفاده کنید، حتما باید یک سینی غلطک داشته باشید. سینی ر یکی دیگر از ابزارهای رنگ آمیزی است که می توانید رنگ را در آن بریزید و سپس با قرار دادن غلطک در آن، به رنگ آمیزی سطوح مورد نظر بپردازید.
همچنین هنگام تهیه سینی غلطک باید به این موضوع دقت داشته باشید که پهنای آن به اندازه غلطک باشد تا به راحتی بتوانید آن را در سینی قرار دهید.
بهتر است جنس سینی غلطک پلاستیکی باشد تا رنگ لاتکس به آن ها نچسبد و تمیز کردنش کار آسانی باشد. سینی های غلطک پلاستیکی سفت و سخت هستند و ماندگاری بیشتری دارند.
پاک کننده رنگ
پاک کننده رنگ یکی دیگر از ابزارهای رنگ آمیزی است که داشتن آن ضرر ندارد. این ابزار زمانی به کار می آید که می خواهید رنگ سطح زیرین را پاک کرده و سپس رنگ جدید را روی دیوار اعمال کنید. البته اکثر مواقع می توانید بدون پاک کردن رنگ زیری، رنگ جدید را روی آن اعمال کنید. محصولات پاک کننده رنگ می توانند به آسانی و بسیار سریع ۱۵ لایه رنگ را پاک کنند و تمام چربی ها و آلودگی های سطح را از بین ببرند.